Snabbinterpellation om Fyrens flytt till Råneå

Till Karl Petersen
Kommunstyrelsens ordförande i Luleå

Snabbinterpellation om Fyrens flytt till Råneå

Fyren i Luleå ska rustas under beräknade 9 månader och hela verksamheten ska temporärt flyttas till Klockarängen i Råneå med beräknad start den 23 april 2012. Personalen skall enligt arbetsgivaren själva lösa problemet med att avskaffa delade turerna inom befintliga ramar. En ekvation som inte arbetsgivaren – socialförvaltningen – lyckats lösa. Med andra ord en omöjlig ekvation.

Flytten till Råneå innebär i sig en ökad belastning och anspänning för vårdtagare, anhöriga och personal. Lägg till det konsekvenserna av en orimligt lång bortavaro från hemmet för personalen – 16-17 timmar vid delade turer. Kanske med risk för otillräcklig nattvila. Sammantaget är risken stor för negativ påverkan av möjligheten att leverera god vård och omsorg till de mest behövande.

Mänskliga misstag och den mänskliga faktorn utgör de allra största hoten mot patientsäkerheten och Luleå kommun som vårdgivare är enligt patientsäkerhetslagen skyldig att ändra förhållanden som människor arbetar under så att risken för att göra fel minskar.

Man kan fråga sig om flytten till Råneå verkligen var det mest optimala sett ur ett brukarperspektiv. För det som ska genomföra rustningen är det naturligtvis rationellt och bra att tomställa och göra jobbet i ett svep. Ur den börsen sipprar det säkert ut mindre pengar. Men frågan är om det är våra gamla, sjuka och vårdbehövande som ska betala det priset? Vi har ju ändå en gemensam kommunkassa. Extra anslag vid felkalkyleringar/överskridanden är ju inte precis någon udda företeelse inom kommun.

Enligt vårt sätt att se är den temporära flytten av Fyren en extra ordinär åtgärd som kräver extra ordinära insatser. Ett minimum skulle vara att lösa personalen från oket med delade turer. Om det finns någon verklig vilja bakom kommunledningens ”löften” om att avskaffa delade turer – vore det väl en bra försöksverksamhet att göra det för de 34 personer det här handlar om under 9 månader.

Med anledning av detta ställer vi följande fråga till kommunalrådet Karl Petersen:

  • Är du beredd att tillskjuta ett extra anslag till socialförvaltningen som möjliggör att avskaffa de delade turerna under tiden som Fyrens verksamhet bedrivs i Råneå?

 Luleå 2012-03-09

Ylva Mjärdell (FP)                           Thomas Olofsson (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s