Till minne av Els!

Denna minnestext har jag och Gerd Niemi skrivit för att hedra en socialliberal profil i länet som gått ur tiden.

20120418

Elsina Scholtens Jakobsson, mestadels kallad Els, har avlidit i en ålder av 72 år.

Els föddes och växte upp i Holland i en stad som heter Emmen och ligger i den norra delen i provinsen Drente nära tyska gränsen.

Det var kärleken som fick henne att 1968 gifta sig och flytta till Sverige, Norrbotten och Luleå. I äktenskapet fick hon två barn, Calle och Jesper, som hon alltid med stor kärlek pratade om.

Els arbetade som vd-sekreterare vid Mefos från 1974 fram till sin pension 2004. Detta visar på Els lojalitet och pålitlighet. Något som även vi i Folkpartiet fick känna av, under de många år hon var aktiv hos oss.

Det var de sociala frågorna och framförallt att få välja sin egen husläkare som gjorde att Els valde Folkpartiet liberalerna. De sociala frågorna som rör de mest utsatta i samhället var frågor Els jobbade med under hela sin tid i politiken. Hon var oppositionsråd för Folkpartiet i landstinget mellan åren 1994-2002. Els har inte bara representerat Folkpartiet i landstinget utan också i kommunen, där hon bland annat suttit i kommunfullmäktige, socialnämnden och skolstyrelsen. Hon var kommun och landstingsrevisor fram till och med 2010. Els var en resultatinriktad och ärlig politiker som inte gillade politiskt käbbel. Hon gjorde många avtryck i landstingspolitiken och ett av de sista hon fick igenom, var det personalstipendium som nu varje år delas ut i landstinget.

Els var en riktig föreningsmänniska och ställde alltid upp för Folkpartiet och mest trivdes hon att stå i valstugan och möta väljarna. Els jobbade alltid för att lyfta fram fler unga och kvinnor i politiken. Vi är många som har blivit ivrigt påhejade av Els, något vi i framtiden kommer sakna.

Els gillade också att motionera och hon tränade på gym flera gånger i veckan. Hon tog gärna cykeln till sina möten eller långa promenader i naturen. Basket var ett annat stort intresse för Els. Hon var en flitig besökare både på herr och dambasketen i Luleå, och hon levde med lagen i både med- och motgång.

Els reste gärna till sina forna hemtrakter i Holland, där hon besökte släkt och vänner. Hon kom alltid hem med ny energi och inspiration. Els flyttade från Luleå i december 2011 för att komma närmare sina söner. Els var en social, engagerad och god människa och vi är många som kommer att sakna henne djupt och innerligt. En fin människa och vän har lämnat oss.

Thomas Olofsson, ordförande FP Norrbotten

Gerd Niemi, Liberala kvinnor Norrbotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s