Ungdomslöner ger fler unga chansen!

Vi tycker att det är bättre att en 20-åring får ett jobb med inledningsvis lägre lön, än att 20-åringen går arbetslös med socialbidrag.

Många unga står i dag utanför arbetsmarknaden. Unga personer vittnar om hur svårt det är att få det första jobbet. Utan kontakter och erfarenhet är uppförsbacken brant. Många tvingas varva kortare anställningar med perioder av arbetslöshet, andra hamnar utanför arbetsmarknaden under långa perioder och fastnar i bidragsberoende. Att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten är avgörande för att bygga Sverige starkt.

Ett problem är att i de yrken där många unga startar sitt arbetsliv är skillnaden i lön mellan en äldre person med erfarenhet och en ung utan erfarenhet liten. Det säger sig självt att många arbetsgivare då väljer att anställa den mer erfarne.

Det avtal som nyligen träffades inom handelssektorn är mycket glädjande. Avtalet innebär att ungdomar under 21 år inledningsvis får 75 procent av ingångslönen under en period av yrkespraktik. Bakgrunden är att den som är ung ännu inte kan jobbet utan behöver tid på sig för att lära sig det. Den lägre lönen gör att arbetsgivarna får större intresse av att anställa unga.

Tidigare har IF Metall tecknat ett liknande avtal. Med hjälp av det avtalet planerar Volvo att anställa över tusen unga personer, som därigenom får chansen till ett yrkesliv inom industrin.

Vi måste underlätta för unga arbetslösa att få sin första anställning, sitt första jobb och den avgörande referensen. Därför behövs det speciella avtal för yngre personer, avtal som innebär att lönen och därmed kostnaden för arbetsgivare är något lägre. Allt för att bekämpa den oroande ungdomsarbetslösheten.

Också inom den offentliga sektorn finns detta behov. I ett antal kommuner och landsting för Folkpartiet nu fram förslag som innebär att kommunen som arbetsgivare bör teckna ungdomsavtal. Vårt förslag går ut på att personer under 23 år ska kunna anställas till 75 procent av det vanliga kollektivavtalets ingångslön.

De lärlingsutbildningar som nu startat är en metod att ge unga en ingång till yrkeslivet. Folkpartiet vill dessutom se en moderniserad arbetsrätt som inte stänger ute yngre personer från arbetslivet.

Ungdomsarbetslösheten är en av Sveriges största utmaningar. Vi måste våga vända på alla stenar för att få bukt med ungas utanförskap och arbetslöshet. En anställning, till något lägre lön, är bättre än ingen anställning alls. Vi måste ge fler unga chansen till ett jobb.

Jan Björklund (FP) partiledare

Thomas Olofsson (FP) ordförande Norrbotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s