Fredsavtal avgörande för en Palestinsk stat!

I Norrbottens Kuriren, NSD och Piteå Tidningen lyfter Socialdemokraterna återigen kravet på ett ensidigt svenskt erkännande av Palestina. Artikelförfattarna väljer dock att förbise en rad problem. Exempelvis nämns inte det faktum att halva Palestina styrs av det av EU terroriststämplade Hamas. Det är inte ett oväsentligt hinder för en fredlig utveckling i regionen. De flesta är överens om att framsteg har skett på Västbanken, men att utropa och erkänna en palestinsk stat förutsätter att även de styrande i Gaza erkänner Israels rätt att existera.

Artikelförfattarna nämner inte heller det faktum att många frågor återstår att lösa i den här konflikten. Det gäller inte minst Jerusalems status, gränsdragningar, flyktingproblematik, bosättningar och vattentillgångar. Om ett erkännande snabbt hade stärkt möjligheterna till en fredlig och ordnad utveckling, så hade det aldrig varit någon tvekan, men dessvärre är det inte så enkelt.

Att erkänna en palestinsk stat innan de här frågorna är lösta, det kommer inte att förändra saker och ting på marken till det bättre. Om nya väpnade konflikter ska undvikas måste dessa problem lösas först, och här kan inte nog betonas att förändringar och kompromisser behöver göras på bägge sidor.

Folkpartiet var det första parti i Sverige som tog ställning för en tvåstatslösning, och vår hållning i frågan har inte ändrats. Folkpartiet är inte emot en palestinsk stat, men vi menar att det måste finnas ett fredsavtal för att en sådan palestinsk stat ska vara livskraftig och kunna leva i fred med Israel. Två stater som för all framtid ska leva sida vid sida i fred kan bara åstadkommas genom ett avtal dem emellan.

Thomas Olofsson (FP)
Ordförande FP Norrbotten

Ulla Persson  (FP)
Vice ordförande FP Norrbotten

Jens Sundström (FP)
Ledamot FP Partistyrelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s