Det skulle komma som ett dråpslag

Alliansen har infört de så kallade rut- och rotavdragen. Avdragen innebär att man får dra av halva arbetskostnaden för renoveringar och hushållsarbete på skatten. Avdragen bidrar till att skapa fler jobb. Både genom att tidigare svarta jobb blir vita, men också genom att helt nya jobb skapas.

Beskedet från regeringen är tydligt, vi vill behålla rut och rotavdragen. Mot det står oppositionens politik – som hotar både jobben och valfriheten.

I Luleå kommun får drygt 2.900 personer sin vardag att gå ihop tack vare hushållsnära tjänster. För de drygt 1.330 utförare som i dag är verksamma mycket tack vare rot, och de drygt 300 utförare som verkar mycket tack vare rut i Norrbotten, skulle en minskning eller ett avskaffande av rut- och rotavdragen komma som ett dråpslag.

Socialdemokraterna har sagt att de vill behålla rut, men att avdragsmöjligheten ska halveras. Miljöpartiet däremot vill utöka avdraget till att även inkludera reparationer. Att då tillsammans med Vänsterpartiet, som helt vill avskaffa avdragen, försöka komma överens om en gemensam linje är inte något som låter sig göras över en kopp kaffe.

Men rutreformen är också en jämställdhetsreform. Den har lett till en minskning av det oavlönade hushållsarbetet – ett arbete som fortfarande till största del utförs av kvinnor. Samtidigt ökar andelen kvinnliga företagare inom branschen: redan år 2010 var 60 procent av de nya rutföretagarna kvinnor.

Allt för många har i dag svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Detta gäller särskilt grupper som ungdomar utan erfarenhet eller utrikes födda utan tillräckliga kunskaper i svenska språket. Därför är det så viktigt att vi tar fasta på reformer som faktiskt skapar jobb för personer som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden.

Med en inkomst ökar möjligheterna att själv bestämma var man vill bo och hur man vill leva sitt liv. Men ett arbete är mer än bara en lön. Arbetsplatsen är också en social miljö. Känslan av att vara behövd – att känna och få visa uppskattning – är att vara del av en gemenskap de flesta av oss inte vill vara utan.

Vi i Folkpartiet har föreslagit att avdragen bör ökas, och kommer att fortsätta driva denna linje i regeringen. Vi tycker att en rimlig nivå för ett hushåll med två vuxna är att kunna dra av upp till 200.000 kronor per år, vilket skulle innebära en dubblering av dagens nivå.

Vi vill också se en delning av avdragen så att en familj till exempel inte måste dra ned på städhjälpen om taket behöver repareras.

Att kunna få hjälp med städning, tvätt och andra hushållsnära tjänster underlättar vardagen för många barnfamiljer och äldre.

Det blir lättare att förena arbetsliv och familjeliv. Fler kommer i arbete, och vi blir fler som betalar skatt. Så bygger vi en välfärd värd att vara stolta över.

Johan Pehrson (FP) riksdagsledamot och gruppledareThomas Olofsson (FP) gruppledare för Folkpartiet Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s