Gratisbad för Luleås ”ungdomar”

dsn0156Enligt Svenska livräddningssällskapet anser 94% av svenska folketatt barn ska ha rätt till kostnadsfri simundervisning. I Sverige drunknar idag en människa var tredje dag, och drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn i åldern 1-6 år. Bara 6 av 10 kommuner i Sverige följer läroplanen vad gäller simundervisning. I en del skolor kan bara två av tio elever simma 200 meter.  Det är sedan 2011 inskrivet i skolans läroplan att för att få godkänt i ämnet idrott och hälsa, ska eleven kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg. 8,3 procent av eleverna i årskurs 5 är inte simkunniga. (Källa)

Vilket även har uppmärksamats av SVT:s nordnytt 20130611 under rubriken: Livsviktig sommarskola.

Folkpartiet liberalerna i Luleå har genom gruppledaren Thomas Olofsson motionerat om att erbjuda gratis bad för ungdomar som går i grundskolan.

MOTION: Gratis bad för Luleås ungdomar

Luleå är en kommun där älvar, sjöar och havet är en stor del av Lulebornas vardag. Därför är det av yttersta vikt att Luleborna har goda simkunskaper.

Simning och god vattenvana, kunna hantera nödsituationer i vatten, och livräddning är några av de baskunskaper som varje individ i vårt samhälle borde träna på regelbundet, detta förslag gör det möjligt för Luleås ungdomar att ta tillvara på den möjligheten.

Vissa åldersgrupper av ungdomar har sällan möjlighet att besöka badhusen under skoltid, då det inte alltid prioriterats. Många får inte under den korta tid som de har för simundervisning i grundskolan den vattenvaneträning och färdighet som behövs för att klara de situationer som kan uppstå i vatten.

Därför borde det också finnas vissa avsatta tider på badhusen där ungdomar med badpersonalens hjälp får träna: simfärdighet med de olika simsätten, livräddningsövningar, vattenvaneövningar, HLR. Detta ska kvalitetssäkras, med att endast utbildad personal leder övningarna.

Med rätt attraktivt budskap ut till ungdomarna så skulle detta kunna bli en god investering i våra ungdomars framtid. Det borde inte finnas begränsningar inom detta område.

Dessa insatser skulle öka intresset för att besöka kommunens badhus även i vuxen ålder, och det skulle stärka simkunskaperna bland sjöstaden Luleås medborgare.

Folkpartiet liberalerna yrkar att:

–          Luleå kommun inför gratis bad för alla som går i grundskolan.

 Luleå 20130604

Thomas Olofsson (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s