Frigör kreativiteten!

Artikel som jag skrivit tillsammans med andra partikamrater.

I dagarna har frågor om gatukonst och klotter återigen aktualiserats i och med saneringen av ett antal tunnlar i Luleå. Vi i Folkpartiet Luleå tror att invånarna föredrar färg och gatukonst framför stora betonggrå ytor (som inbjuder till klotter).

2013 har Luleå kommun lagt ca 1,5 miljoner kronor på sanering av klotter. I den andra änden av kommunens klotterstrategi ska det jobbas för att främja den lagliga gatukonsten. Uddebomålningen, Dior-projektet och lagliga graffitiplank på ett par platser i Luleå är exempel på detta.

Vi föreslår att man ska utveckla detta proaktiva arbete. Dior projektet har snart utsmyckat 4 av kommunens drygt 100 gång- och cykeltunnlar, vilket varit uppskattat av allmänheten. Om vi tar lärdom av detta kan man frigöra kreativiteten från flera lulebor och öppna upp det offentliga rummet för att tillsammans skapa en vackrare stad.

Luleå kommun skulle kunna inrätta ett system – förslagsvis ett samarbete mellan Tekniska förvaltningen och Kulturnämnden – som innebär att kreativa människor och grupper i alla åldrar kan lämna in skissförslag på tunnelutsmyckningar. Om skissen blir godkänd får man även tillstånd att genomföra förslaget. Kommunen kan stå för exempelvis materialkostnaderna och ev arbetskostnad.

Vi tror att detta skulle ha flera positiva effekter. Dels skulle saneringskostnaderna minska. Dels skulle fler få konkret möjlighet att påverka det offentliga rummet i andan som Dior-projektet arbetat. På detta sätt tycker vi att Luleå kommun kan gå i bräschen för att vara en kulturstad för alla!

Katarina Leinikka (FP)
Sofie Pettersson (FP)
Hans Hannlöv (FP)
Nils-Gustav Ökvist (FP)
Thomas Olofsson (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s