Vi kommer igen!

Krönika som jag skrivit i Tidningen Nu:

thomasolofsson kopiaVi kommer igen!

Efter valet har en oro börjat växa i mig. Oron över att jag och mina folkpartivänner i Norrland kommer att gömmas bort i vårt parti. När riksdagsledamöterna Maria Lundqvist Brömster och Hans Backman packar ihop på Helgeandsholmen, innebär det att ingen folkpartistisk norrlandsrepresentation finns i riksdagen. Norrland som fostrat våra liberala statsministrar Ola Ullsten från Umeå och Nils Edén från Piteå.

Med detta riskerar Folkpartiet att bli än mer storstadsorienterat. Driva frågor om än snabbare tåg mellan Göteborg och Stockholm. Än fler tunnelbanelinjer och än mer bostadsprojekt till storstäderna. Vi riskerar att glömma små orter som också behöver satsningar, framförallt behöver vi en bostadspolitik för att bygga i hela landet. Det saknas idag.

Risken är stor att ingen Folkpartist slåss för Norrbottniabanan i riksdagsgruppen. Ingen berättar för riksdagsgruppen om att hårdare naturskyddslagar ger problem för utvecklingen i Norrland. Jag tror inte att många tar upp att Norrbotten är den region som har näst högst BRP (Brutto regional produkt), där arbetslösheten är bland de lägsta i landet, och där befolkningsutvecklingen vänt. Dessa perspektiv försvinner nu från Folkpartiets riksdagsgrupp.

Givetvis kommer vi norrlänningar inte att vara tysta. Vi kommer fortsättningsvis att fortsätta med våra Norrlandskonferanser, där vi vidareutvecklar Folkpartiets politik för Norra Sverige. Ett alternativ skulle kunna vara att göra om partistyrelsen så att det finns en representant från varje länsförbund, på så sätt skulle vi bli ett mer samlat parti.

Vi är alla folkpartister med en grundidé, oavsett om vi kommer ifrån Kiruna eller Ystad. Den viktigaste uppgiften, men också den svåraste för ett parti, är hur Folkpartiet ska bygga upp en organisation som kan hålla ihop och utveckla Folkpartilandet. Vi måste vända på alla stenar och göra en total översyn. Vi måste se på hur de ”nya” partierna, samt andra folkrörelser idag organiserar sig, skaffar finansiering och hur det jobbas med sociala medier och ny teknik. Folkpartiet måste hitta fler både virtuella och fysiska mötesplatser för mer delaktighet än tidigare.

Det viktigaste är att vi måste upprätthålla ett partikansli som kan serva organisationen under fyra års tid. Gärna med inspiratörer som reser runt i landet och ger oss ute i Folkpartilandet tips och idéer kring kampanjande och hur vi ska utveckla vår politik runt om i kommuner och landsting.

Gör vi inte detta är jag rädd att Folkpartiet går samma utveckling som ungdomsförbundet, med kontinuerlig verksamhet enbart i storstäder och på universitetsorter.

Efter 1982 och 1998 års katastrofval reste sig Folkpartiet till effektval. Jag hoppas att detta blir verklighet nu också, men det kan vi bara göra tillsammans som ett parti för hela landet. Ska vi lyfta oss behöver vi en organisation som kan supporta och hjälpa våra företrädare i hela landet! Vi Folkpartister ifrån Norr ger oss inte – vi kommer igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s