Luleås utmaningar

Mitt anförande under kommunfullmäktige. Det talande ordet gäller.

Fru ordförande!

Först vill jag bifalla folkpartiets förslag till strategisk plan och budget.

Det har varit en höst fylld av politiskt turbulens och nu har vi en regering som abdikerat och skriker Extraval, något som vi mest troligtvis kan se i mars 2015, då är vi rustade i skotteroverall.

Budgetprocessen har varit ett av de mest ovissa under mina år i politiken undantaget var när S och V regerade. Men denna gång har S egen majoritet och det har ändå varit en märklig process.

Vi i Folkpartiet kommer under denna mandatperiod vara ett konstruktivt oppositionsparti. Vi har en rad olika utmaningar som Luleå kommun står inför. Det handlar om att vi måste få igång bostadsbyggandet och klara av att bygga nytt. Vi får inte tappa styrfart och det är viktigt att vi inte har ”klåfingriga politiker som kommer att sätta käppar i hjulet för de som vill bygga, utan att man är pragmatisk. Dessutom måste vi få in andra aktörer i Luleå kommun. Prioriteringar av trygghetsbostäder och mindre billiga bostäder är av största vikt.

För Luleå kommun handlar det om hur vi som arbetsgivare ska klara av att rekrytera framtidens arbetskraft i välfärden. 41 000 nya jobb behöver rekryteras fram till och med 2025. Det handla om att Luleå kommun måste rekrytera i denna tuffa konkurrens. Vi vill jobba för att Luleå kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare, detta möjliggörs med bra arbetsvillkor, konkurrenskraftiga löner och goda chefer.

Dessutom är det viktigt att vi är en öppen kommun dit människor vill flytta. För att klara framtidens välfärd måste vi ha en generös invandringspolitik. Sverige står idag bättre rustat än de länder som stängt gränserna och valt en annan väg. Redan idag är det 17 procent av alla undersköterskor och 31 procent av tandläkare och läkare som har invandrarbakgrund. De som vill stänga gränserna och rangordna svenskar är ute på fel väg och hotar välfärden. Sverige står bättre rustat inför framtiden än många andra länder och det beror på att vi är ett öppet land som är vana att ta emot invandrare, men vi är också ett land som gillar olikheter och mångfald.

Vi vil mer heter vårt budgetförslag det handlar om att vi under planperioden satsar vi 85 miljoner på Socialförvaltningen, det handlar om att få bort de ofrivilliga delade turerna, men också trygghetssatsningar för ung som gammal. (Exempel; fler Växhus, anställa fältassistenter, inrätta en äldreombudsman och införande av trygghetskvitton)

Skolan får 47 miljoner i tillskott och det kan användas till att anställa fler vuxna i skolan, men även här vill vi jobba för trygghetssatsningar.

Ett tryggt och en god välfärd är också utmaningar under mandatperioden.

För att Luleå ska klara av att växa och utvecklas så behövs det nytänkande och en vilja att möjliggöra fler förändringar i kommunens organisation Vi anser att det idag behövs arbetas på ett nytt sätt. Vi vill göra en total översyn av kommunens organisation och verksamhet, där vi vågar ifrågasätter alla heliga kor. Luleå kommuns rykte om en god ekonomi kan vara ett minne blott om ingenting görs.

För att möta framtidens utmaningar måste Luleå vara en attraktiv kommun för företag att starta och utvecklas i .

Visst gillar vi Luleå, det är en bra kommun – men vi vill mer!

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/8a1/931104/files/2014/12/img_5192.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s