Skrota inte ROT!

Har tillsammans med Mats Persson skrivit denna artikel Rör inte ROT! Har publicerats i Norrbottens kuriren den 26:e maj.

Den rödgröna regeringen meddela nyligen att man kommer att försämra både RUT- och ROT-avdraget. Före valet lät det annorlunda. Miljöpartiet signalerade till och med att man ville utvidga ROT, men gör nu precis tvärtom. Det är ett svek mot svenska folket.

Både RUT och ROT- avdragen har varit viktiga för att skapa nya jobb och pressa tillbaka arbetslösheten. Undersökningar visar att avdragen tillsammans beräknas de stå för närmare 30 000 nya jobb. Enligt Skatteverket har RUT och ROT har också bidragit till att tidigare svartarbete har blivit vita jobb med pensionspoäng. Med den rödgröna regeringens nya förslag kommer svartarbetet att öka. Det är ett steg i helt fel riktning.

Många använder sig av ROT-tjänster. Under 2013 använde över 22 000 personer i Norrbotten ROT-avdrag till ett värde av över 280 miljoner kronor. I Luleå använde över 7 300 personer ROT-avdrag till ett värde av 100 miljoner kronor. Det motsvarar många arbetstillfällen och lägger grunden för att många mindre företag ska kunna verka i Luleå med omnejd.

Det finns ett brett folkligt stöd för ROT. Möjligheten att renovera ett gammalt badrum eller göra andra ombyggnationer ska inte vara förbehållet höginkomsttagare. Många av oss kan inte göra jobbet själv, utan är beroende av hantverkare. I det läget spelar givetvis kostnaden och möjligheten att göra avdrag betydelse för om arbetet blir utfört och om det görs svart eller vitt.

Den rödgröna regeringen driver en tydlig linje som höjer skatten på arbete. Försämringar i RUT och ROT kommer att leda till färre jobb, mer svartarbete och på sikt försvaga finansieringen av vår gemensamma välfärd. I skarp kontrast till detta står Folkpartiet upp för arbetslinjen, och för att det är vita, inte svarta jobb som Sverige behöver.

Mats Persson,
skattepolitisk talesperson (FP)

Thomas Olofsson,
länsförbundsordförande Norrbotten (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s