Skolan och Lulebo

Under kommunstyrelsesammanträdet i Måndags och det stundande kommunfullmäktige den 15 maj är det framförallt två frågor som debatterades och kommer att debatteras. Det ena är Lulebo och den andra är visionen om skolan i Luleå.

När det gäller skolan tycker jag det är bra att man vänder på varje sten och att man undersöker möjligheter hur man kan organisera sig. Men det får inte bara vara att man låser in sig i storskalighetens lovsång.

I kommunstyrelsen ville jag att följande stycke skulle sättas in när det gäller Vision för skola.
– Skolan är på många sätt en viktig del i ett samhälle och för att få en levande landsbygd spelar skolan ofta en viktigt roll som motor för framtidstro och tillväxt. Därför ska frågor om eventuella nedläggningar av landsbygdsskolor avgöras utav kommunfullmäktige som har en helhetsbild kring frågor som rör samhällets tillväxt och en kunskapsskola.

När det gäller den stora ideologiska striden kring Lulebo så tycker jag att bolaget ska få följande ägardirektiv:

  • ” Lulebo ska vara en dominerad ägare och förvaltare av bostäder för allmännyttan i Luleå. Lulebos andel ska inte understiga 45 procent av hyresbeståndet. Bolaget har rätt att utan kommunfullmäktiges godkännande bygga, köpa och försälja fastigheter. Försäljningar och avyttring ska ske på marknadsmässiga och ekonomiskt fördelaktiga villkor för Lulebo AB. Lulebo ska så långt det är möjligt finnas representerade i alla stadsdelar och i Råneå.
  • Lulebo skall utöver att tillhandahålla ett varierat bostadsutbud av god kvalitet även prioritera/planera att bygga och förvalta bostäder till grupper med särskilda behov som av olika skäl har en svag ställning på bostadsmarknaden såsom t.ex., funktionshindrade, studenter, äldre, ungdomar, m.fl.
  • Samt att de gamla målen om att Lulebo ska bygga 1000 nya bostäder fram till och med 2019 ska gälla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s