Vi vill mer! 

Anförande vid budgetfullmäktige! 
Fru ordförande!
Återigen kommer flyktingar till Luleås järnvägsstation. De kommer från länder som härjas av krig, fattigdom och förtryck. De söker efter ett drägligt liv. Luleå ska vara en kommun där dessa människor kan bygga sig en framtid. Den solidaritet som många Lulebor har visat genom att hjälpa medmänniskor på flykt, stärker oss i förvissningen om att vi kommer att lösa denna svåra situation tillsammans. 
Jag vill därför tacka alla frivilligarbetare men även alla som jobbar åt Luleå kommun och jobbat med dessa frågor!

I vårt närområde bedriver Ryssland en upprustningskampanj och Putin drömmer åter om ett Stor-sovjet. I flera europeiska länder vinner partier som är auktoritära terräng och de diskriminerar och trakasserar sin egen befolkning. I mellanöstern är många klämda mellan diktaturer och terrorsekter. Vi befinner oss i en orolig tid. 

Hoten mot de liberala värdena i Luleå, Sverige och världen växer. Främlingsfientliga partier och konservativa krafter är på frammarsch. Ungdomar lockas av olika extremistiska rörelser. Grunden för det liberala samhällets välstånd – marknadsekonomi, frihandel och valfrihet – ifrågasätts av vänsterkrafter. 

Det är viktigt att vi inte bygger murar och sluter oss. Luleå, Norrbotten och Sverige är enormt beroende av frihandel, fri rörlighet och globalisering. Sveriges ekonomi är förhållandevis liten, men handeln spelar en avgörande roll för Luleås och Sveriges välstånd och utveckling. Globaliseringen har påverkat Luleå positivt – datacentersetableringar, viktiga exportföretag finns här, universitet som innebär att världen kommer till Luleå. Människor knyts ihop och avstånden krymper. 

Rörlighet för människor, kapital och varor gör att våra beprövade system och uppfattningar behöver prövas på nytt. Den globala jakten på talang blir allt tuffare och kraven på Sverige för att attrahera de allra mest eftertraktade på arbetsmarknaden. En utmaning som också gäller kommun, där kommunen kan sticka ut genom vara en attraktiv arbetsgivare. 

Under kommande planperiod 2016-2018 vill 
Folkpartiet liberalerna göra följande satsningar: 

 • Att redan 2016 höja lönerna för lärarna med totalt 9 miljoner kronor extra. 
 • Att utredning om Framtidens skola kastas i soptunnan.
Gör om – gör rätt!
 • Att göra ett äldrelyft. Antalet äldre och äldre-äldre blir allt fler, allt aktivare, detta innebär en många utmaningar för Luleå kommun. I dag ställer de äldre helt andra krav än tidigare generationer – det tycker vi Liberaler är positivt. 
 • Men tyvärr får inte äldrepolitiken i Luleå godkänt. Enligt SKL:s öppna jämförelsetal så hamnar bl.a. Luleås hemtjänst på plats 236 av 260. Möjligheten för de äldre att komma ut, rankas Luleå på plats 238 av 255 och så ser det ut i fler mätningar. Dags att lyssna på brukare och personalen!
 • Att inrätta en ”Omsorgspeng” kopplat till ökad valfrihet som ger äldre och funktionshindrade rätt att välja vårdgivare. 
 • Att det utarbetas ett gemensamt och likvärdigt taxesystem mellan länstrafiken och LLT med ett månadskort som gäller för hela kommunen.
 • Många föreningar, framför allt idrottsföreningar, men också andra samlar in pengar till föreningen genom att sälja varor till anhöriga och grannar. Enligt vårt förslag till ”hjälpa-till-pengen” skulle nu dessa föreningar istället kunna ägna sig åt ett socialt engagemang och få in pengar till föreningen genom hjälpa-till-pengen. Därför vill vi inför en ”hjälpa-till-pengen” på försök för föreningar.
 • Socialförvaltningen, BUN, Fritids och Kultur under 2016 arbetar för att sjösätta ett områdesbaserat arbete med fältassistenter, fler växhus/familjecentraler, fritidsgårdar, mötesplatser och annat socialt förebyggande arbete. 
 • Att under planperioden inleda arbetet med VA utbyggnad i sörbyarna.
 • Att utveckla ett sätt så förvaltningarna ska få incitament till att energieffektivisera. 
 • Vi är övertygade om att det finns områden i kommuns verksamhet där det går att effektivisera kostnader, och samtidigt få en bättre kvalitet på tjänster och service för våra kommuninvånare. Exempelvis kan man bättre samnyttja personal, fordon, utrustning, lokaler och maskiner mellan de olika förvaltningarna. Vi tror att genom tänka nytt och öppna upp ögonen så kan vi frigöra resurser och satsa ännu mer på viktiga strategiska områden inför framtiden. 
 • Vi vill slå ihop Kultur och Fritidsnämnden. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s