(S) drömmen om en storregion!

Lika länge som socialdemokratin drömt om storskaliga centralistiska lösningar har vi liberaler kämpat för motsatsen. I regeringsställning gör de igen ett försök till att klumpa ihop oss norrlänningar i en storregion. Vi vill påminna om att detta inte är första gången! Detta är en dröm de haft länge men det finns inget som tyder att en svag minoritetsregering skulle få stöd för en storregionreform i Riksdagen.

Grunden till de problem och orättvisor vi ser i svensk sjukvård är Landstingen! Landstingen måste avskaffas! Idag har vi  tre olika nivåer, kommunal, landstings och riks, som har rätt, och till max utnyttjar sin rätt till att ta ut skatt på arbete, Vi har därför hamnat i ett läge där många innevånare i mindre Norrlandskommuner idag har 19% högre beskattning på arbete än i våra lågskattekommuner runt storstäderna. Oförsvarbart!

Om denna högre beskattning hade gett oss förutsättningar för ett likvärdigt sjukvårdsutbud hade vi kunnat diskutera om det vore rimligt. Men när våra innevånare möter läkarlösa hälsocentraler och har landets längsta vårdköer så är det inte acceptabelt. När den dagliga verksamheten går på knäna kännas det tydligen skönt för länets socialdemokrater att fly iväg i drömmar om att en sammanslagning av fyra fattiga landsting i en region. En storregion är för oss en mardröm!

Det är landstingen som sjukvårdshuvudmän som ska bort. Det är dags för en statligt styrd och finansierad sjukhusvård i kombination med ett nationellt vårdvalssystem på kommunal nivå, som garanterar en mångfald av utförare och en rättvis och patientsäker sjukvård i hela landet.

Bildandet av Region Norrbotten kan stärka länet konkurrenskraft. Det är inte acceptabelt att det regionala utvecklingsarbetet i länet ska styras av regeringen i Stockholm via deras tjänstemän på länsstyrelsen

Vi liberaler tar utvecklingsfrågorna för vårt län på största allvar men glömmer aldrig att landstingets största och viktigaste bidrag till detta är en väl fungerande hälso- och sjukvård i hela länet!

Thomas Olofsson, Länsförbundsordförande
Jens Sundström, Oppositionslandstingsråd
Inger Lundberg, för lokalföreningarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s