Åtgärder krävs!

– Med anledningen av artikeln i Kuriren ”Gamla måste bo i duschen” har jag skrivit en interpellation till socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson (S), där jag frågar om hon tycker det är etiskt försvarbart att äldre ska behöva bo i duschrum? När hon gör bedömningen att man kan flytta ut från duschrummen och att trycket på korttidsplatser minskar? Samt om hon tycker att det är en förebild för övriga Sverige?

Det är tydligt att planerna och verkligheten inte går hand i hand. Ju fler personer som bor hemma ju fler platser behövs på korttidsboenden. Vi liberaler anser att det dessutom skulle vara bra om kommunen öppnade upp för fler aktörer som får driva och starta upp äldreboenden och korttidsboende. Detta skulle innebära att det kan bli fler plaster och att det uppstår en konkurrenssituation vilket främjar kvalitén.

Kvalité, mångfald och valfrihet är viktigt för att utveckla äldreomsorgen i Luleå kommun!

——————————

Till Margareta Bladfors Eriksson (S)
Ordförande Socialnämnden

-Britst på boendeplatser

Luleå ska vara en kommun där man ska kunna åldras med trygghet och värdighet. Socialnämnden har tagit fram en äldreplan där socialnämnden ska arbeta för bl.a. öka tryggheten och delaktigheten hos Luleå kommuns äldre. Att kommunen ser till så att det finns tillräckligt med vård och omsorgsplatser när kommunens innevånare behöver det. Socialnämndens ordförande, Margareta Bladfors Eriksson (S) brukar hävda att vi är en förebild för övriga Sverige.

Idag är det inte riktigt så, enligt SKL:s öppna jämförelsetal så hamnar Luleås hemtjänst och äldreomsorgen på den nedre halvan i de flesta jämförelser. Inflytande och tillräckligt med tid i särskilt boende hamnar Luleå kommun på plats 239 av 264. När det gäller trygghet hamnar vi på plats 205 av 255. (http://skl.se/tjanster/merfranskl/oppnajamforelser/aldre.1408.html)

Trycket på korttidsboendet är stort. Enligt kuriren den 6 april 2016 så framkommer det nu att platserna är överfulla och att vårdbehövande kunder hamnar i duschrum. Att låta äldre bo i duschrum anser jag inte vara den modell jag vill att övriga Sverige ska ta efter.

Vi har mycket att göra för att nå de fina mål som finns men vi kanske också måste se över om planerna fungerar i teorin men inte i verkligheten. Det kanske är så att strategin med hemmaboenden är det som generar så högt tryck på korttidsboenden?

Så min fråga till socialnämndens ordförande är:
– Tycker du att det är etiskt försvarbart att äldre ska behöva bo i duschrum?

– När gör Du bedömningen att man kan flytta ut från duschrummen och att trycket på korttidsplatser minskar?

– Tycker du att detta exempel är en förebild för övriga Sverige?

Luleå 2016-04-06

Thomas Olofsson (L)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s