Tvär(s)vängen åt vänster

Nu har Socialdemokraterna bestämt sig för att agera sitt riktiga jag, dom svänger vänster.

Lokalvården skall ses över inom barn och utbildningsförvaltningen och skötas i egen regi, säger Lenita Ericson (S) och Carina Sammeli (S).

Kommunen tar tillbaka lokalvården trots att det inte varit fel på städningen, istället är argumentet enligt Sammeli ”Det finns inget mervärde i att fortsätta upphandla städtjänsten”.

Vi vill påminna socialdemokratin i varför det visst finns ett mervärde; Konkurrens stimulerar nämligen till en bättre användning av samhällets resurser, konkurrens i kommunen gör att kommunens verksamheter vässas och utmanas att bli bättre mot privata alternativ.

Detta är precis vad som gjort att skolan i Luleå hela tiden är på tå, vi har både fristående och kommunala alternativ som samspelar och jobbar för att vara skapa ännu batteri kvalitativ undervisning och verksamheter.

I Svenskt näringslivs mätning som görs varje år hamnar Luleå Kommun på en bottenplacering när dom tittar på konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen. Under 2016 års mätning hamnade Luleå på plats 209 av 290 kommuner. Vilket är en väldigt låg placering, och med förslaget om att all lokalvård skall skötas kommunalt kommer Luleå att halka efter ytterligare.

Skolan ska fokusera på det dom är bra på, nämligen undervisning.

Städning på entrepenad möjligör att duktiga entrepenörer utvecklar god verksamhet inom städ, precis som dom gör idag, vi borde snarare utöka möjligheterna till mer lokalvård på entreprenad.

Thomas Olofsson (L), Gruppledare, Luleå fullmäktige
Thomas Söderström (L), Ledamot, Luleå fullmäktige

Artikeln publicerades i NSD 19 oktober

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s