Prioritera fattigpensionärerna

Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle att vi i Sverige har ”fattigpensionärer” som lever på en låg ekonomisk standard. Det är viktigt att samhället håller ihop, att de som har låga pensioner nu prioriteras. Jämfört med många andra länder har Sverige pensionärer en ganska god ekonomi men det är för många som har knappa ekonomiska marginaler. Inte minst blir detta tydligt bland de kvinnor som har utfört mycket obetalt arbete i hemmet och inte förvärvsarbetat på heltid.

Under alltför lång tid har politiker pratat om att göra någonting åt de låga pensionerna utan att för den delen presentera konkreta förslag på förbättringar. Detta måste få ett slut.

Från Liberalernas sida vill vi stärka pensionerna för de med små ekonomiska marginaler genom följande satsningar:

Höj bostadstillägget för pensionärer. Bostadstillägget har en avgörande betydelse för att lyfta ekonomiskt svaga pensionärer. Det är riktat specifikt till pensionärer med låga inkomster, som har små marginaler när hyran är betald. Eftersom kvinnor i genomsnitt har lägre pensioner än män är det också betydligt fler kvinnor än män som uppbär bostadstillägg. Seniorlägenheter, trygghetsboenden och andra bostäder med gemensamhetslokaler har dock ofta tämligen höga hyror. Hyran för nyproducerade tvåor är i genomsnitt nästan 8 000 kronor i månaden – medan taket för bostadstillägget i dag är 5 000 kronor. Därför föreslår Liberalerna att taket för hur höga boendekostnader som kan ersättas stegvis höjs med 500 kronor per år fram till 2020. Denna satsning höjer taket med 2 000 kronor per månad och kostar cirka 1,3 miljarder kronor.

Höj RUT-avdraget för de över 80 år. RUT-avdraget har bidragit till att inte minst utrikes födda kvinnor har fått jobb och egen försörjning och har gjort det möjligt för många att få hjälp i vardagen. Det är inte minst tydligt för årsrika personer, där RUT-avdraget har inneburit att man i stället för en ofta omständlig och byråkratisk biståndsbedömning för att få hjälp via hemtjänsten, enkelt och smidigt själva kan skaffa sig den hjälp man behöver. Ett tydligt tecken på detta är att personer över 80 år använder RUT-tjänster dubbelt så mycket som en genomsnittlig person. Liberalerna vill därför utöka denna möjlighet för fler äldre och föreslår att subventionsgraden för RUT höjs för alla som vid årets ingång fyllt 80 år.

Alla människor ska ha rätt till en dräglig levnadsnivå. Det gäller också årsrika personer. Nu är tid för politiken i Sverige att prioritera fattigpensionärerna. Genom höjt bostadstillägg och höjt RUT-avdrag skulle levnadsstandarden för pensionärer med små ekonomiska marginaler förbättras påtagligt. Det är dessvärre besvärande tyst från den rödgröna regeringen. Sveriges pensionärer förtjänar bättre.

Mats Persson (L) 
riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson

Barbro Westerholm (L),
riksdagsledamot och äldrepolitisk talesperson

Thomas Olofsson (L), 
länsförbundsordförande Norrbotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s