Inför trygghetsvakter i Luleå

I samband med att Liberalerna Luleå lämnade sitt budgetförslag så lämnades också in en motion om att införa trygghetsvakter i Luleå kommun.

Kriminalitet ska aldrig accepteras.  Vi vill ha ett tryggt Luleå där brotten bekämpas, där varje medborgare känner sig trygg. Frihet handlar om att kunna promenera ute om kvällarna, vänta på bussen utan rädsla eller gå hem från krogen utan ångest att något ska hända.

Vi har märkt av det senaste årets utveckling av oro och otrygghet i kommunen. Luleå kommun tillsammans med Polis har gjort insatser för att stävja den ökande otryggheten, men tyvärr så har polisen idag det tufft med resurser, polisen räcker helt enkelt inte till för att skydda medborgarnas upplevda otryggheter. Liberalerna vill därför att Luleå kommun anställer kommunala trygghetsvakter. Det har flera kommuner, bland annat Landskrona, redan gjort som en tillfällig åtgärd och resultatet har varit gott.

Trygghetsvakter är ordningsvakter som på kommunens uppdrag arbetar för att skapa lugn och trygghet på de platser där människor rör sig. Trygghetsvakternas uppgift är att vara synliga i de stadsdelar och på de tider då otryggheten är som störst.

Trygghetsvakter ersätter på inget sätt poliser, men erfarenheterna visar att deras närvaro har en betydande förebyggande effekt.

Med anledning av det ovan anförda yrkar vi:

  • Att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att införa trygghetsvakter för att öka tryggheten i kommunen till dess att vi har en starkare lokal närvaro av polisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s