Utan personalsäkerhet finns ingen patientsäkerhet.

Arbetsgivare inom vård- och omsorg har ett stort ansvar för att leva upp till god personalpolitik, bra arbetsmiljö och inte minst god patientsäkerhet.

Utan personalsäkerhet finns ingen patientsäkerhet.

Avgörande för en patientsäkerhet är att man i grunden har en god rättvisekultur där medarbetare vill, vågar och kan påttala fel och brister inom verksamheten.

Helt avgörande för en god vård – och omsorg är att  patientsäkerhetsarbetet är närvarande och levande i det dagliga arbetet, ett ständigt förbättringsarbete.

I en rättvisekultur  ser vi inte avvikelsehanteringen som ett sätt att ”örfila upp varandra” utan istället är en avvikelse är en möjlighet till att förbättra och uveckla verksamheten, med andra ett mycket viktigt verktyg.

Personalen har en skyldighet att skriva avvikelser och där har chefer inom verksamheten ett ansvar att informera. Personalen skall inte känna rädsla för att skriva en avvikelse eller avstå från att skriva en för att de inte vågar.

Rättvisekultur och arbetsmiljö går hand i hand. Där bomber briserar och arbetsdagen känns allt längre och tyngre kan inte  erbjuda en god vård och omsorg för personalen har alldeles nog med sig och sitt.

I en kultur där rättvisa inte existerar skapas otrygghet, rädsla och felsökare.

Personalen blir så fokuserad på att inte göra fel att rädslan och den ökade stressen riskerar göra att det blir så.

Osunda arbetsplatser är inte bara en risk för psykisk ohälsa och ökade sjukskrivningar utan även en patientsäkerhetsrisk där personalen kan ses som en länk i vård och omsorgskedjan. Stärker vi den länken så stärker vi hela vårdkedjan.

Thomas Olofsson (L)
Anne Kotavopio Jatko (L)
Jens Sundström (L)
Erik Lundström (L)
Ylva Mjärdell (L)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s