Utveckling istället för avveckling- Öppna närakut i Centrala Luleå

Det är med förfäran och bestörtning vi nås av beskedet att ytterligare nedskärningar planeras inom primärvården och Stadsvikens jourcentral utan svar på vilka konsekvenser det innebär. Att dra ned på tillgängligheten och minska möjligheten för våra Luleåbor att söka vård på kvällstid kommer att öka köerna på Sunderbyns redan överfulla akutmottagning.

När Sunderby sjukhus byggdes var det inte alls planerat så stora vårdflöden från länet. Vi hade mer verksamhet ute på våra länsdelssjukhus och en någon bättre fungerande primärvård. Det vi ser nu är en undanträngningseffekt där Luleborna håller på att tappa sitt närsjukhus och en viktig del av sin närsjukvård på grund av ökade volymen patienter som behöver länssjukvård.

Närsjukvården i Luleå ska baseras och utgå från primärvården och våra hälsocentraler. Idag blir akutmottagningen på Sunderbyn ett dåligt substitut för många patienter som borde fått hjälp av sin hälsocentral. Från den politiska ledningen vill man gärna glömma bort att de flesta patienter som är listade på en hälsocentral som drivs av regionen saknar allmänläkare. Några drivs helt utan fast anställda läkare. Läkartider på såväl dagtid som kvällstid är en bristvara. Att då stänga jourverksamheten är helt fel väg att gå.

Luleåborna har rätt till en god tillgänglighet och kvalité i första linjens sjukvård. Personalen som arbetar på akuten har rätt till en dräglig arbetssituation. Vi ska inte behöva sitta timme in och timme ut på akuten bara för att det är end stället som släpper in oss. Vi behöver kraftsamla kring en ny dygnetruntöppen akutmottagning i Luleå.

I våra glesbygdskommuner har vi länge arbetet med både observations(vård) platser, avtal med kommunerna och avtal med räddningstjänsten kring vård på framförallt olycksplatser i väntan på ambulans. Regionen och dess ledning ska inte få smita undan sitt ansvar. Det är primärvården som brister. I en tid då vi har svårt att klara en likvärdig vård behöver vi kraftsamla i tätorter som Luleå. Tillgängligheten på kvällstid ska öka. Med en närakutlösning med observations/mellanvårdsplatser i centrala Luleå så får vi en närsjukvård som är anpassad för både yngre och äldre. Detta skulle bli en väsentlig kvalitets- och tillgänglighetsförbättring och en nödvändig avlastning för akutmottagningen på Sunderby sjukhus. Det behövs utveckling istället för avveckling.

Thomas Olofsson (L)
Gruppledare Luleå

Jens Sundström (L)                                                    
Oppositionslandstingsråd  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s