Luleå en stad som måste växa!

Jag har meddelat vår nomineringskommitté att jag kandiderar till kommunvalet 2018.

Den kommande mandatperioden är viktig för vilken färdriktning Luleå ska ta och jag vill med mina Liberala idéer och erfarenhet vara drivande i det utvecklingsarbetet.

Vi är många Lulebor som trivs i vår kommun. Vi tycker att vi har en god kultur och fritidsverksamhet. Vi har bra restauranger, fantastisk miljö och närhet till vatten på sommaren och isen på vintern.

Under de senaste femton åren har Luleå investerat hårt, vi har byggt kulturhus, arenor, investerat i VA nät, Facebook har etablerats och vi har ett populärt universitet. En och annan villa och flerfamiljehus har byggts, men ännu har inte Luleå blivit den motorn som vi hade behövt att bli för att kunna få in de pengar vi investerat. Möjligen har vi fått medborgarnas trivsel – men vi ser inte tillväxtresultatet.

Därför står nu Luleå inför stora utmaningar.

Vi har en kommunalskatt som under de senaste tjugofem åren har ökat mot jämförbara kommuner. Vi har alltid legat högt men de senaste tio/femton åren har glappet ökat ytterligare och kommer inte vi inte få en befolkningsökning på ca 1200 personer/år de närmast fem åren är vi tvungna att göra ytterligare en skattehöjning och då kommer skatteglappet öka ytterligare. Även om vi idag effektiviserar i kommunens budget så ser vi i budgeten att uttagen av de kommunala bolagen aldrig har varit högre. Idag använder vi Lulebos pengar för att investera i badhus – Detta är inte hållbart i längden.

Jag ska vara ärlig – vi i oppositionen har inte lyckats visa den rätta bilden av Luleå. Nämligen att Luleå är en kommun som på lång sikt har problem. Luleå är inte den tillväxtmotor som behövs för att Norrbotten och Luleåregionen ska växa. Det har fokuserats på det positiva som hänt i stadsutvecklingen men inget annat, har vi sett några kranar är vi nöjda.

Fram till och med 2000 talet växte Luleå mer än riket i genomsnitt, klarade oss även bra när det gäller jämförbara kommuner. De senaste femton åren har vi sämre resultat och de senaste två åren ökar glappet mellan Sverige och Luleå dessutom ökat.

Det byggs mer i resten av Sverige än vad det gör i Luleå. Den satsning som vi ser kring förtätning har inte varit framgångsrik, det har resulterat i att vi har en avmattning på villor under de senaste fem åren. Vi måste göra både och!

Vi har ett näringslivsklimat som enligt den senaste mätningen från svenskt näringsliv sjunker. För att Luleå ska vara en tillväxtmotor måste vi ha Sveriges bästa företagsklimat. Det är viktigt att vi tar fram en åtgärdsplan för hur vi ska lyckas med det.

Vi har allvarliga problem inom äldreomsorgen, där vi ser att personalen går på knäna och att nöjdheten bland brukare inte är den bästa. Luleå kommun måste öppna upp för fler alternativ och valfrihet. Den enda vägens planekonomiska  S-politik har misslyckats inom äldreomsorgen – det krävs ett starkare Liberalt inflytande över äldreomsorgen.

Skolan har stora utmaningar och då framförallt kring hur vi ska kunna rekrytera nya lärare. Jag är övertygad om att den skolkommission som vi förslog i samband med Framtidens skola är lika angelägen nu som då. Lärare, elever, experter och föräldrar måste tillsammans hitta en väg hur vi ska utveckla skolan i Luleå med de ekonomiska ramar som finns. En god skola med kunskap i fokus är viktig för vår framtida utveckling.

Detta är Luleå utmaningar – ett Luleå som måste välja väg. Höja skatter, öka i befolkning eller slå ihop oss med andra kommuner.

Fram till valet kommer jag presentera Liberala svar på dessa utmaningar! Har du tips och idéer kontakta mig gärna thomas.olofsson@liberalerna.se.

Jag tror att Luleå kommun och dess innevånare har stor potential att utvecklas ännu mer. Jag vill vara med på den resan och utifrån min erfarenhet och Liberala åskådning utveckla Luleå kommun tillsammans med Luleborna. Det möjliggörs bäst genom ett starkt Liberalt parti i valet 2018!

Thomas Olofsson (L)

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s