Vi minns Ylva – som föddes för 70 år sedan!

Snöstormen vräkte ner denna Långfredag 1948, Marianne och Yngve var påväg mot BB i brödbilden som Yngve lånat av Granbergs bageri (bilen på bilden) för att föda en flicka som fick namnet Ylva Strutz, detta är idag sjuttio år sedan och hade Ylva levt idag hade hon varit på något varmt semesterparadis med sol och bad och tagit igen sig och laddat batterierna inför ytterligare en valrörelse. Förmodligen hade hon lagt ut bilden på brödbilen och berättat denna historia på Facebook.

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan Ylva avled och vi är många som saknar henne. Men hon lever vidare genom alla minnen, sin blogg (som fortfarande är öppen), Facebooksida och framförallt det hon uträttade som politiker.

I helgen var det säkert hundratals Luleåbor som var och gick på den isbana som Ylva motionerade om. Motionen var skriven av Folkpartiet Liberalerna (nuvarande Liberalerna), så här har står det i Ylvas blogg:

”Få se om 10-årsjubileet ska kunna passera utan att tidningarna nämner vem som är dess ”moder”. Nämligen Folkpartiet genom Ylva Strutz som motionerade till kommunfullmäktige om detta. Idén kom från våran Birgit Georgson.”

Det har på senare tid uppmärksammats vem det var som tog initiativet. För Ylva var det inte viktigt att just hon uppmärksammades utan viktigast var att Folkpartiet fick synas. Sina egna gärningar och att stå i fokus var inte särskilt viktigt. Många var det som ville ge henne Karl Staaf medaljer av olika valörer, till mig sa hon alltid ”Får jag den så lämnar jag partiet”.

IMG_6131

Något år efter att Isbanan kommit igång skulle hon ta med sig sin mamma på isbanan, då upptäckte hon att det var svårt att ta sig ned. Ylva interpellerade om att Isbanan skulle vara framkomlig för alla och det gjordes möjligt. För Ylva var det viktigt att Luleå skulle vara en tillgänglig och en öppen stad för alla. Hon föreslog att Luleå skulle bli en bättre stad för homosexuella (På den tiden var Luleå sämst i landet). Hon jobbade för att hjälpa flyktingar och invandrare, interpellerade flitigt om att omsorgen och hemtjänsten skulle utvecklas, hon jobbade för att synliggöra de med olika funktionshinder i debatten och att Luleå skulle bli en bättre kommun även för dessa grupper.

IMG_61852

Detta är ett axplock vad Ylva gjorde som politiker, men viktigast för mig och många andra var Ylva en fantastisk samtalspartner och saknaden fortfarande stor!

Ylva var en person och en politiker som hade hjärtat på rätt ställe. Jag känner att i dessa tider behöver vi fler som henne!

Du fattas oss!

Thomas Olofsson (L)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s