Möjliggör för fler aktörer inom äldreomsorgen

Allianspartiernas gruppledare Samuel Ek (KD), Carola Lidén (C), Anders Josefsson (M) och Thomas Olofsson (L) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där de vill möjliggöra för fler aktörer inom äldreomsorgen.

Motion

Redan idag finns det äldre i vår kommun som vill få en plats på ett äldreboende men som nekas på grund av platsbrist. Prognoserna säger att behovet av platser kommer att växa över en överskådlig framtid.

I Luleå Kommuns nöjdhetsenkät bland innevånarna får inte äldreboenden några toppbetyg generellt. Man är inte nöjd med vad kommunen levererar.

Ett sätt att ta tag i dessa problem är att få in fler aktörer i vår äldreomsorg. På så sätt får vi fler som bygger och erbjuder äldreboendeplatser samtidigt som vi får en konkurrens som vi vet ger positiva effekter i kvalitet även på vår egen verksamhet.

Just nu planeras vår nya stadsdel Kronandalen. En stadsdel som kommer att inbegripa många olika varianter av boende. Ett ska vara äldreboende. Fastigheten skall byggas och ägas av Hemsö som sen skall hyra ut den till kommunen som ska bedriva äldreboende där.

Vi menar att här har kommunen just nu ett gyllene läge att låta en ny privat aktör komma in på marknaden för äldreboende. Erbjud en privat aktör att tillsammans med Hemsö planera detta till ett attraktivt äldreboende i vår kommun.

Vi fyra partier menar att Luleå kommuns egen verksamhet, och då även våra äldre medborgare, tjänar på att låta fler vara med och bedriva äldreomsorg än bara kommunen själv. Därför vill vi föreslå att:

  • Att Socialförvaltninen ges i uppdrag att låta en extern utförare få möjlighet att bedriva äldreomsorg i nya stadsdelen Kronandalen. Utföraren skall godkänna kommunen krav och riktlinjer för god äldreomsorg.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s