25 år sedan Sverige sa JA till EU!


Det var en kall novembersöndag. Jag och min kompis Daniel Bergman tog en gemensam tur till våra respektive vallokaler där vi skulle stå och dela ut valsedlar. Jag skulle stå vid matsalen på min gamla låg-mellanstadieskola Strömnässkolan och Daniel gick och ställde sig vid Stömnäskyrkan. Detta var söndagen den 13 november 1994, idag för 25 år sedan. 

Detta var slutet på ett roligt kampanjår med två intensiva valrörelser dels till de allmänna valen i september 1994 och så EU folkomröstningen i november. Detta var verkligen ett supervalår. Däremellan hade dock Sverige drabbats av en av sina största katastrofer någonsin med Estonia. 

Som ung liberal var det verkligen viktigt att Sverige skulle säga ja till EU. Det skulle gynna våra företagare, det skulle innebära en öppenhet och att man skulle få röra sig fritt inom EU och kunna jobba och plugga i EU, men framförallt var det viktigt för miljön, utsläpp är globala och det är bara tillsammans som vi kan lösa problemen. 

Efter att vi varit ute och delat ut valsedlar var det så dags att gå hem, att göra sig i ordning för valvaka. LUF i Piteå skulle vara tillsammans med Folkpartisterna på Pigalle. Då liksom nu var väntan olidlig, men här kändes det ännu värre än vad jag någonsin innan eller efter har känt. Det kändes definitivt, skulle Sverige rösta nej, skulle det för lång tid bli så. Och vid ett Ja skulle Sverige kunna vara med att forma ett bättre Europa. 

Jag kommer inte ihåg vad vi åt, jag kommer bara ihåg hur sjukt nervös jag var och att jag mådde illa och hur jag vankade fram och tillbaka och slet säkert i mitt hår. Men när SVT:s valundersökning presenterades och när den sa att Sverige hade sagt Ja till EU! Vilken lättnad det var. Vilken Euforisk glädje det var. Den kvällen, den känslan ville man aldrig skulle ta slut. 

Det var den roligaste valvakan jag varit med om, det är faktiskt den enda som jag också har varit tillsammans med morfar och mormor, vilket såhär jag efterhand gör den ännu mer speciell.

Jag har varit med i politiken sedan 1992 och för mig var året 1994 det roligaste, träffade en rad nya vänner, bestämde mig att flytta till Luleå, men kampanjade hårt i Piteå där vi var en stor LUF klubb som fick fantastisk hjälp av de äldre Folkpartisterna, ingenting var omöjligt!

Tiden går minnena består! Än idag får jag rysningar när jag tänker på den glädje det var när Sverige sa Ja till EU!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s