Om Thomas

Namn: Thomas Folke Olofsson
Född: 21 september 1976 i Piteå
Familj: Ja, gift med Nina sedan 6 juni 2015.

Jag är född och uppvuxen i Piteå, bor sedan 1995 i Luleå. För tillfället håller jag mest på med folkbildningsfrågor jag är vice förbundsordförande för Studieförbundet Vuxenskolan, Ordförande för Kalix folkhögskola, och dessutom sitter jag med i den nordiska organisationen FNV, Förbundet nordisk vuxenupplysning.


Jag har så länge jag kan minnas varit samhällsintresserad och politiskt intresserad. När jag var liten ville jag bli journalist, tennisproffs eller politiker. Mitt val blev politiken och sedan 1992 har jag varit aktiv i Liberalerna – som tidigare kallades för Folkpartiet. Det började med att jag gick med i Liberala ungdomsförbundet i Piteå, något som jag aldrig ångrat. Under alla dessa år har jag fått många vänner både inom Liberalerna och andra partiet och under perioden 2008-2018 var jag gruppledare för Liberalerna i Luleå och kunde ägna mig åt politik på heltid.När jag gick på gymnasiet visste jag att jag inte skulle stanna i Piteå, men inte trodde jag då att det skulle bli Luleå. Men den magiska sommaren 1994 förälskade jag mig i Luleå. När jag sedan 1995 gick ut gymnasiet var det klart att jag skulle gå vidare till universitetetsstudier och då  blev det LTU. Efter två år vid LTU fick jag möjlighet till att jobba som valombudsman med att ansvara för Folkpartiet i Norrbottens valkampanj året 1998. Efter valet 1998 kom jag in i kommunfullmäktige i Luleå och blev ledamot i Barn- och utbildningsnämnden, ett uppdrag jag hade till och med 2008, men när jag blev gruppledare valde jag att lämna det uppdraget. Men utbildningsfrågor och folkbildningsfrågor är något som intresserat mig och sedan 2013 sitter jag som ledamot i Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstyrelse. 2017 fick jag dessutom äran att bli 1:e vice ordförande för Studieförbundet Vuxenskola, ett fantastiskt roligt uppdrag och det är kul att verka för och bredda folkbildningen i Sverige.

Men allt är inte bara politik, utan jag har också ett stort intresse är idrott. Jag har aldrig haft någon stor idrottskarriär, spelat fotboll, tennis och åkt skidor är det jag utövat. Min stora passion har varit som tyckare framför TV:n eller på någon sportarena. Favoritlagen i fotboll är IFK Göteborg och Arsenal. När jag var yngre hade jag en dröm att bli proffs i fotboll eller tennis, syssla med politik eller bli journalist. Så den dagen som jag slutar med politiken kanske man satsar på en journalistkarriär.

Men det som ger mig näring i livet är att umgås med min familj, vänner och jag äter gärna god mat och dricker ett gott vin, samt diskuterar livet, sport och politik. Men även att vara i familjens stuga, resa, läsa böcker och besöka något kulturellt arrangemang är sådant som förgyller mitt liv.


PERSONLIGT A-Ö

Avslappningsmetod: är långa promenader, familjens stuga eller en bra film.
Bil: KIA
Citat: ”Politik är att vilja”
Dryck: Vin
Egenskaper: Humoristisk, känslomässig, engagerade.
Film: Gudfaderfilmerna
Gud: Tror jag inte på.
Hockeylag: Luleå Hockey
Idol: Zlatan
Jagar: Gör jag inte, men äter gärna de jägarna skjuter.
Kläder: Kavaj, skjorta och chinos eller jeans.
Läser: Handlingar, Kuriren och NSD, och gärna biografier.
Musik: Kan lyssna på all musik, men mest lyssnar jag på svensk och klassisk musik. Har dock mycket svårt för svensk dansbandsmusik.
Nyttig: Finns mer att önska. Borde motionera mera.
Olsson: Kallades jag i skolan.
Pluggat: Statsvetenskap, juridik och andra fristående kurser.
Queen: Nej tack! Hellre en first lady.
Reser: Gärna och ofta med Nina.
Sover: Oftast sju till åtta timmar.
TV program: På spåret och Sport!
Undviker: Köer
Vaknar:  Oftast klockan 7:00.
Webb-TV: Ser mest serier på HBO och viaplay.
Xtrvaganza: Champagne, Kalix löjrom
Ytlighet: Är något jag har svårt för.
Zoo: Besökte jag senast som barn.
Årstid: Sensommar
Äter: Helst en blodig god köttbit.
Önskedröm: Att se en Wimbledon final på plats.