Tack!

Så är då alla röster räknade och vi har ett resultat.

Jag är glad och nöjd över att Liberalerna i Luleå ökade och fick 491 röster fler än förra valet (Dock lite besviken att det inte räckte till ett ytterligare mandat).

Politik är ett lagspel, det är inte en person som vinner eller förlorar. Ett parti fungerar inte om man inte har medlemmar och sympatisörer som ställer upp för varandra. Därför vill jag tack alla medlemmar och sympatisöter i Luleå som har ställt upp i valet, ni som varit i valstugan, ni som har delat ut flygblad, ni som har fixat bananerna som sedan delats ut på morgonen. Tack alla medlemmar som på sociala medier stått upp för Liberalerna i Luleå och alla medlemmar som samtalat med bl.a. vänner och arbetskamrater om varför det är viktigt att rösta på Liberalerna.

Jag vill säga grattis till Ylva, Thomas, Tore och Inela som hamnar i kommunfullmäktigegruppen, det kommer bli spännande och roliga fyra år i fullmäktige.

Avslutningsvis vill jag säga att jag är stolt över att jag åter blev personvald och att så många valde att kryssa mitt namn, att ha fått företroendet att representera Liberalerna i Luleås kommunfullmäktige är stort. Att vara förtroendevald är det finaste förtroendet man kan få, därför ska jag vårda och respektera det uppdraget på bästa sätt.

Jag hoppas att jag inte ska svika er och jag tänker göra allt för att vara en Liberal röst som jobbar för ett bättre Luleå!

En gemensam värdegrund för vår politik!

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna delar en gemensam syn på hur vi vill utveckla och styra Luleå. För att Luleå ska kunna fortsätta att utvecklas krävs att vi fyra partier får mer inflytande över politiken i Luleå.

Vi har trots olika budgetar alltid prioriterat skolan och kommunens kärnverksamhet – för oss är det kommunens viktigaste uppgift.

För att Luleå ska fortsätta att utvecklas anser vi att kommunen under nästa mandatperiod ska jobba för tre saker:

– Näringslivsklimatet i toppklass!

Vi vill att kommunens samtliga förvaltningar och bolag i koncernen ska jobba för att Luleå kommun toppar svenskt näringslivs ranking inom fem år.

– Valfrihet!

Vi anser att man ska bryta det tänk som Socialdemokraterna och vänsterpartierna har när det gäller valfrihet inom omsorgen. Ska vi klara av omsorgens utmaningar de närmsta åren måste vi öppna upp för fler alternativ än kommunen.

– Skattestopp!

Luleå och andra kommuner har stora ekonomiska utmaningarna. Vi har under en lång tid haft höga investeringsnivåer, något som vi fyra partier har kritiserat. För oss är det viktigt att vi effektiviserar och jobbar för att vi inte ska bli tvungna att höja skatterna. Detta gäller både kommunen och regionen. Eftersom våra skatter redan idag ligger på en hög nivå är det viktigt att vi också behåller låga avgifter i kommunen.

 

 

Anders Josefsson (M)               Thomas Olofsson (L)

Carola Lidén (C)                       Samuel Ek (KD)

Hata eller prata.

Liberalerna har en valaffisch i årets val där det står Hata eller prata, jag gillar den. Igår var AFS och talade vid Gula paviljongen, hela deras budskap handlade om att hata! Sedan fanns några motdemonstranterna som genom att bua ut AFS visade lika mycket hat. I publiken var det många som tack vara motdemonstranternas hat nästan började känna sympati för AFS, därför i ett demokratiskt land ska alla ha rätten att yttra sina åsikter.

Jag är orolig för den utveckling vi håller på att se i Sverige. Extremister från alla möjliga håll växer sig starkare, även retoriken i de ”etablerade” partierna har blivit hårdare. Det jag ogillar är att vi i retoriken lätt sorterar in vi mot dom. Det är en farlig utveckling som vi måste sätta stopp för. Därför Sverige är ett underbart land att leva i, visst kan vården, skolan, intregrtaionspolitiken och företagsklimatet bli bättre. Men det är få länder som är så bra som Sverige, och i länder där man inte tillåter mångfald då blir länderna rätt enfaldiga och utvecklingen går lätt åt fel håll.

Igår öppnade valstugorna på storgatan, något som är fantastiskt. Jag gillar att alla har möjlighet att komma till oss och prata politik, det innebär att vi får  höra många ”sanningar” från Luleåborna. Tack vare valstugorna kan man föra samtal, något jag gillar. Det kan komma någon som är fylld med hat, men efter att ha pratat en stund så upptäcker vi att vi respekterar varandra.

Jag gillar att samtal och jag skulle inte vara rädd att ta en debatt mot Sverigedemokrater, rasister eller kommunister, därför det är Liberalernas viktigaste uppgift.

Nu är det 18 dagar kvar till valet och imorgon börjar förtidsröstningen.

Bra företagsklimat för alla!

Jag vill att Luleå fortsätter vara offensiva när det gäller byggandet, Liberalernas målsättning under kommande mandatperiod är att det ska byggas 700 nya bostäder/år, lägenheter, villor och olika typer av boenden för årsrika.

Jag vill också att Luleå ska ha Sveriges bästa företagsklimat. Det handlar om att vi måste se till så att hela kommunkoncernen tänker serviceinriktat och stöttande gentemot hela näringslivet. Idag finns det företag som inte får etablera sig i Luleå, det är omsorgsföretag, de som vill starta äldreboenden får kalla handen av den politiska ledningen. Luleå måste ha en högre tillväxttakt det är dags att den 9 september byta ut den politiska ledning och få en ledning som välkomnar alla typer av företag!

Valfrihet stärker omsorgen!

Visst är det konstigt att Emma, 85, inte får möjligheten att välja äldreboende i Luleå. Man kan bara välja mellan ett kommunalt och ett kommunalt äldreboende. Luleå kommun har sedan många år valt en väg där valfrihet inte ska få finnas, man har lagt en stor stoppskylt för företagen som vill etablera omsorgsföretag inom bl.a. äldreomsorgen, tyvärr har inte denna väg varit särskilt framgångsrik.

Äldreomsorgen i Luleå rankas enligt SKL rätt lågt, vi har höga kostnader och många är missnöjda, både bland personal och brukare. Vi tror att detta beror på att det inte finns konkurrens – som anställd kan du bara välja mellan regionen eller kommunen och som brukare kan du bara välja mellan kommunen och kommunen. I skolan finns denna konkurrens och där rankas Luleå i topp i samma typ av mätning.

Luleå kommun står verkligen inför en utmaning att vända detta skepp. Liberalerna vill erbjuda en omsorg med valfrihet och som utgår ifrån individens krav och inte kollektivets. Kvalitén i omsorgen är givetvis det viktigaste och vanvård ska inte förekomma i vår kommun. Luleås äldre ska känna trygghet. Den 9 september kan vi byta väg!